El Pallars Sobirà

Juntament amb la comarca de Pallars Jussà forma el territori històric de Pallars. La divisió comarcal de 1936 va establir la divisió de Pallars en dues comarques: Pallars Sobirà, que ocupa la part septentrional (Sobirà significa superior en castellà) i Pallars Jussà (inferior), la meridional. La divisió comarcal restablerta després de l'establiment de l'autonomia de Catalunya (1987), va respectar aquesta divisió, d'acord amb l'antic Comtat de Pallars Sobirà.
Limita al nord amb França (regió de Migdia-Pirineus), a l'est amb el principat d'Andorra (parròquia La Massana), al sud-est amb la comarca de Alt Urgell, al sud amb la comarca de Pallars Jussà, al sud-oest amb la comarca de Alta Ribagorça i l'oest amb la Vall d'Aran.
El seu territori és molt muntanyós i de difícil accés. En ell es troba el pic més alt de Catalunya, la Pica d'Estats (3.143 m). Compta amb un únic pas natural des del sud, el congost de Collegats, a la vall de la Noguera Pallaresa. També es troba a la comarca la major part del Parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Posseeix també un ric patrimoni preromànic i romànic. Actualment la major part de la seva població es dedica al sector serveis.
Wikipedia

Parc Nacional de Aigüestortes y Estany de Sant Maurici

Parque nacional de Aiguas Tortas y Lago de San Mauricio Cims que superen els tres mil metres d'alçada; rius, barrancs, cascades i molleres que ens fan sentir, veritablement, al país de l'aigua; més de 200 estanys de formes i colors diversos, i una gran diversitat d'espècies animals i vegetals que lluiten per sobreviure en un medi físic rigorós donen vida a aquest espai natural protegit únic del sud d'Europa.

Ecomuseu de les Valls d'Àneu

Ecomuseu de les Valls d'Àneu El juny de 1994 s'obre al públic l'Ecomuseu de les valls d'Àneu. Avui aquesta institució és una entitat viva que, a partir de la recerca, la conservació, la difusió i la restitució del nostre patrimoni integral vol participar i incidir en el desenvolupament econòmic i social de les valls d'Àneu i, també, de la resta del Pallars.

Casa de l'os Bru

Casa de l'Ós Bru Preciosa casa museu temàtica sobre l'ós bru dels Pirineus. Recursos audiovisuals, fotos, activitats interactives i molta informació d'interès. Perfecte per a una visita en família.


Els Encantats

Els Encantats Els Encantats, són dues agulles (o dos pics) situades als Pirineus, al sud del llac de Sant Maurici, a la dreta del riu Escrita, en sentit orogràfic. Forma part de la capçalera de la Noguera Pallaresa. Administrativament el territori pertany al municipi d'Espot, a la comarca del Pallars Sobirà (província de Lleida, Catalunya, Espanya) i està inclòs al parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Coma Pedrosa

Coma Pedrosa El Coma Pedrosa, és el pic més alt del Principat d'Andorra. Està localitzat al nord-oest d'aquest petit país i té una altitud de 2942 msnm. El poble més proper és Arinsal, a la parròquia de la Massana.Parc Natural de l'Alt Pirineu

Parque Natural de l'Alt Pirineu El Parc Natural de l'Alt Pirineu, creat mitjançant el Decret 194/2003, de l'1 d'agost, reparteix el seu territori per les comarques del Pallars Sobirà i el nord de l'Alt Urgell i comprèn una bona part del Pirineu axial català. Els seus 69.850 ha, hectàrees el converteixen en parc natural més extens de Catalunya i en ell es localitzen les màximes altituds del territori.